Vsebina je dostopna zgolj na mobilnih napravah.

Razišči Zeleni kras

Park vojaške zgodovine je danes največji muzejski kompleks v Sloveniji in predstavlja hitro razvijajoč se muzejski turistični center. S pestrostjo eksponatov in bogastvom zbirk prinaša obiskovalcem edinstven vpogled tako v nacionalno kot v svetovno zgodovino.

https://www.parkvojaskezgodovine.si/

Če ste se v Postojnski jami dodobra nagledali kapnikov, se jih lahko tu v sklopu najbolj celovite razstave o krasu v Evropi tudi dotaknete. Naj vam namignemo še, da je to pravi kraj, da poiščete srednjeveški zaklad s Predjamskega gradu, zagotovo pa vas bosta navdušila tudi bogata zbirka okostij ledenodobnih živali in ogled jamskih živali pod mikroskopom.

https://www.visit-postojna.si/si/kaj-videti/notranjski-muzej-postojna

Grad Prem je srednjeveški grad v Brkinih, ki že več kot 700 let kraljuje nad celotnim območjem doline reke Reke. V obnovljenih grajskih prostorih je obiskovalcem na ogled postavljena muzejska zbirka o gradovih in dvorcih porečja.

https://www.zelenikras.si/storitve/zanimivosti/2018031921013104

Škocjanske jame so edinstven naravni pojav, ki se od drugih jam loči po izjemni prostornini podzemnega kanjona. Kot tipično in najbolj značilno naravno kraško območje svetovnega pomena so bile leta 1986 vpisane na Unescov seznam svetovne dediščine.

https://www.zelenikras.si/storitve/zanimivosti/2018042615414788

V sklopu posestva si lahko med drugim ogledate lipicance v najstarejšem hlevu Velbanci, spoznate njihovo zgodbo v muzeju Lipikium in uživate v predstavi Lipiške šole klasičnega jahanja. Na voljo so tudi številne možnosti za oddih v hotelskih namestitvah in aktivno preživljanje prostega časa, za posebno doživetje pa veljata vožnja s kočijo in ježa konj po razgibani kraški pokrajini.

https://www.zelenikras.si/storitve/zanimivosti/2018031921200524

V spomin Partizanske bolnice Zalesje je na Ostrožnem Brdu urejena spominska soba, dva kilometra stran pa tudi rekonstrukcija treh objektov.

https://www.ilirska-bistrica.si/turizem/odkrijte/kulturno-zgodovinske-znamenitosti/2018061210205429

Najbolj obiskana turistična kraška jama v Evropi je leta 2018 slavila 200 let organiziranega obiska. V čudovite podzemne kraške rove, galerije in dvorane vas popelje legendarni turistični vlak, med ogledom pa boste spoznali vse najpomembnejše kraške posebnosti: največji, kar 5 metrov visok kapnik Briljant, najstarejši podzemni poštni urad na svetu in najslavnejšo podzemno žival – človeško ribico.

https://www.zelenikras.si/storitve/zanimivosti/2017121513395018

Predjamski grad že več kot 800 let stoji v skalni steni, 123 metrov visoko. Slikovit, skrivnosten in poln legend je svoje mesto našel tudi v Guinnessovi knjigi rekordov kot največji jamski grad na svetu.

https://www.zelenikras.si/storitve/zanimivosti/2017121514025205

Cerkniško jezero je eno izmed najboljših izhodišč za vse, ki uživajo v naravnem okolju in radi raziskujejo skrivnosti kraškega sveta. Presihajoče jezero s svojo okolico nudi enkratne motive za profesionalne in amaterske fotografe, ornitologe in ljubitelje aktivnega preživljanja prostega časa.

https://www.zelenikras.si/storitve/zanimivosti/2017121514181853

 

Ob obilnih padavinah nastane na Pivškem kar 17 presihajočih jezer, njihovo območje pa je zavarovano kot krajinski park Pivška presihajoča jezera. Zgodba o vodi na kraškem svetu Zgornje Pivke je predstavljena v Ekomuzeju Pivških presihajočih jezer, vključuje pa tudi predstavitev življenja domačinov v pokrajini.

http://www.pivskajezera.si/ekomuzej